Aika uusia kalustoa jouluksi? Konsolipelaajilla on mielenkiintoinen loppuvuosi kun sekä PS5 että Xbox Series X tulevat kauppoihin, mutta millainen on hyvä pc-pelaajan paketti 2020.
Lähtökohtaisesti uuden pelikoneen hankkimiseen on kaksi vaihtoehtoa: valmis paketti tai kokoaminen osista (joko itse tai myyjän tarjoamana palveluna). Yksiselitteistä vastausta siihen kumpi on parempi vaihtoehto ei ole.
Valmis paketti on aina helppo ja nopea ratkaisu, eikä välttämättä sen kalliimpi. Takuu tekee tästä turvallisen valinnan. Toisaalta määrittämällä kokoonpanon itse spekseistä saa juuri oikeat omaan käyttöön. Etsimällä osia tarjouksien kautta voi myös säästää huomattavasti, tosin tällöin kasaamiseen täytyy varata enemmän aikaa.
Vaatimukset osakohtaisesti
Prosessori
Itse kootessa tietokoneen rakentaminen alkaa usein prosessorin valinnasta. Tässä markkinoilla on käytännössä kaksi varteenotettavaa vaihtoehtoa. Intel Core ja AMD Ryzen.
Tänä vuonna riittävään suorituskykyyn kohtuullisin kustannuksin voi suositella Intelin Coffee Lake Core i5-9600K prosessoria. 3,7 GHz taajuus riittää mukavasti nykyaikaisiin peleihin, ja lisätehoakin on mahdollista puristaa ylikellottamalla. Hinta verkkokaupoissa on noin 230€-250€. AMD:ltä tutkimisen arvoinen on Ryzen 7 3700X, jonka 8-ytimen prosessori takaa myös esimerkiksi editointiohjelmien sujuvan toiminnan.
Malliston yläpäätä Intelillä edustaa Core i9-9900X. Valinta pelaajalle joka ei tyydy kompromisseihin.
Näytönohjain
Näytönohjain on usein peli-pc:n arvokkain osa. Tässäkin todellisia vaihtoehtoja valmistajien suhteen on kaksi: AMD Radeon ja Nvidia GeForce.
Hyvää keskiluokkaa edustavat AMD:n Radeon RX 5700 XT ja Nvidian Geforce RTX 2060.
4K pelaamiseen tarvitaan kuitenkin selvästi enemmän tehoa, ja myös hinta nousee. Yksi siedettävän hintainen vaihtoehto tähän on Nvidia GeForce RTX 2080 Ti. Tarjouksesta sen voi löytää noin 900 euron hintaan.
Muisti
Tämän hetken standardi on 16GB. Kahdeksallakin gigalla pärjää vielä (juuri ja juuri) mutta muistien hinnat eivät ole kokonaisuuden kannalta niin korkeat että tässä kannattaisi pihistää.
32GB ei yleensä ole tarpeen puhtaasti pelaamiseen, tätä kannattaa miettiä lähinnä koneen muun käytön kannalta. Jos teet videoeditointia, tai vaikkapa ohjelmointia useita virtuualikoneita hyödyntäen saattaa lisäpanostus olla kannattava.
Varmista yhteensopivuus emolevyn kanssa.
Kiinteän muistiin SSD on lähes kaikissa tilanteissa kovalevyä parempi ratkaisu nopeutensa ansiosta.
Virtalähde, jäähdytin ja kotelo
Prosessori ja näytönohjain imevät virtaa ja tuottavat lämpöä. Mitä tehokkaammat laitteet, sitä enemmän sähköä kuluu ja hukkalämpöä syntyy.
Jotta siis saat kaiken irti arvokkaista komponenteista, on syytä varata osa budjetista tähänkin puoleen.
Päätökseen ja hintaan voi tässä vaikuttaa myös estetiikka.